donderdag 3 april 2008
Presentaties nu ook op www
De mini-conferentie "ICT meesters in de klas" is gisteren succesvol van start gegaan op de Da costastraat. In de reacties die we kregen bij het verlaten van die middag werd vooral het plaatsen van Trajectplanner en wat we hier wel/niet meedoen op prijsgesteld. Het geheel van Competentiegericht onderwijs en ICT werd door vele collega's op prijsgesteld. Er volgen nog twee bijeenkomsten in Hoofddorp en op de Fraijlemaborg. Daarna zullen we een online-evaluatie houden en linken naar de cursussende waar de scholingsbon kan worden ingewisseld. Voor zover beschikbaar zullen we de gehouden presentaties dan ook op Intranet zetten.
dinsdag 1 april 2008
Het Krukje

maandag 31 maart 2008
De presentaties van het ROCvA
De presentatoren zijn (gedeeltelijk) aangeschreven om hun Presentaties naar de webredactie te sturen en er staan er inmiddels enkele. Nu nog even mailen of we ook wereldwijd kunnen en morgen weer gewoon verder met "ICT Meesters in de klas" De 'goodies' van uitgevers, leveranciers en scholingsinstituten zijn bijna allemaal al binnen. De tassen zijn onderweg, de indeling is gemaild naar de aangemelde collega's en presentatoren, de affiches en bewegwijzering worden morgen nog even geprint en dan starten we woensdag in de Da Costastraat
zondag 30 maart 2008
Geluk bij ongeluk? Lezing 7
Een eyeopener!
Vergeet mijn lovende worden over de audits bij het westerschelde ROC, dit is veel handiger. Ik ben dan ook zeker van plan om hier wat mee te gaan doen. Maaike ziet erg veel heil in introductiecursussen ICT-vaardigheid voor nieuwe medewerkers. Het vmbo heeft een grote behoefte aan ICT-scholing, maar kampt met een lastige planning wat betreft de scholingsmomenten. Dit kan opgelost worden met deze tools:
Mediaplus levert voor alle officepakketten een mooi en betaal online leersysteem. Voor max 19€ per cursus/apllicatie kan je een instaptoetsdoen, waarna je deficiëncies via een online cursus worden bijgewerkt.
Ideaal voor docenten, die nooit samen een cursus kunnen volgen. En als het wel kan valt de cursus vaak duur uit. Nu voor een vaste prijs een heel jaar lang de mogelijkheid om meer van Word, Excel en Access te leren: thuis of op school.
Ik verwacht (de stroom viel uit tijdens de presentatie) dat echte digibeten even op gang gebracht moeten worden en misschien een tutor nodig hebben. Maar voor mensen die al enigszins vaardig zijn met internet is dit de kans om in je eigen Word, Excel of Access oefeningen te maken en handiger te worden in die programma's. De lessen zijn ruim voorzien van bijna 20 uur aan videofilmpjes, dus de moeite waard om eens een proefles aan te vragen bij het b edrijf "office&learning" ik heb dat al gedaan en zal bij een positieve ervaring zeker proberen om komend jaar medewerkers van het rocva te laten scholen!
Long Tail Ook in het Onderwijs door Kennisnet
Long tail in education Kennisnet.
Ik had al een keer eerder een lezing gehoord van kennisnet over het longtail idee. Lees op deze link meer over het concept Long Tail.
Het idee is nu bij kennisnet, dat op de één of andere manier óf door het longtailaanbod van content, maar nog mooier het aanbod van onderwijs voor zeer kleine niches veel interessanter voor klanten kan worden.
Voor content was de zaal het wel eens, alhoewel mijn aantekening daarbij is dat "delen" een van de lastigste dingen in het onderwijs is. (Het delen van QMP-toetsen en Blackboardcursussen heb ik niet gerealiseerd zien worden.
Voor onderwijs in de locatiefactor natuurlijk (?) sterk bepalend, zolang je je niet wilt beperken tot loi-achtig onderwijs. Daar lijkt het LongTailconcept moeilijker in te vullen. Toch moet het mijns inziens op zo'n groot ROC als het onze te doen zijn om kleine niches met onderwijswensen te vullen. Wellicht dat onze onderwijscatalogus daar een eerste stap in is.
NOVA'S PORTAL
design4all dag 2
NOVA College praat bij over hun Sharepoint.
Wat me opviel was hoe belangrijk de integratie met Office 2007 is. (hadden wij niet beter 2003 over moeten slaan?)
De teaser bij de invoering was een WK_pooltje op Sharepoint. Zoeiets moeten wij toch ook kunnen verzinnen!
Docenten krijgen token, dat is meer secure. Ik begreep. dat een docent een token in de usb moet hebben om te kunnen inloggen. Die vergeet je niet zo gauw. als die aan je sleutelbos hangt.
Er staan geen revolutionaire zaken op hun portal, de integratie met Office 2007 en outlook is heel gelikt.
Een mooie integratie met Office 2007 is dat je nu offline verder kan werken, waarna later slim gesynchroniseerd kan worden. Maar dan heb je thuis
ook 2007 nodig. Gelukkig kan iedereen dat bij http://slim.nl voor een habbekrats krijgen.
Een rijtje handigheidjes:
Database koppelen met Excel. (via excelservices)
IGoogleachtige webparts.
Digitale (declaratie) formulieren, met workflow. Dus je dient een reiskostendeclaratie in, die komt automatisch bij je direct leidinggevende en die accordeert, dan automatisch naar financiën, zo niet automatisch eemn berichtje terug.
Klassenlijst met foto`s
Mijn resultate, de cijfers voor de deelnemers/leerlingen
Portfolio, niet van sharepoint zelf!
Sharepoint LEARNING kit: met minimale elo-functionaliteit, genoeg om nog eens kritisch naar Blackboard te kijken.
Wiki`s en blogs staan voor iedereen klaar.
Kennisnet snippets, tooltjes van kennisnet zijn ook beschikbaar gesteld.
Gadges, die lijken op igoogle kan je op je persoonlijke pagina plaatsen.
Nova tube, een eigen streaming video, dat zouden wij ook wel willen. Iets veiliger dan youtube en net zo goed
Succesfactoren
Dot.net
Verplichte scholing
Actieve pr en mc
Need to know, veel dingen er opzetten, die iedereen wil hebben/weten
Nice to know feestjes, restauranmenu's, etc
Ontsluiten database koppelen met Excel erg mooi
Startpagina, ipv rocva.nl dus rocvaportal.
Eigenontwikkelteam met onderwijsAchtergrond
donderdag 27 maart 2008
Ronald vult zondagavond dit nog aan..........
Nu wil ik nog wel even kwijt dat:
De Lagerhuis - achtige opstelling geen succes is, studiedagen van onze opleidingen gepland zouden moeten worden op dit soort conferentie en beurzen, dan kunnnen eindelijk ook gewone docenten dit soort presentaties meemaken. Er waren duidelijk te weinig docenten. Ze hadden wel een heel erg handig snellijstje, om te onthouden, waar je naar toe zou gaan.
Een kort programma voor ICT meesters in de klas 2008 naar alle aanmelders en presentatoren zenden kan ook zo'n snellijstje zijn. Het programmaboekje met scholingsbon wordt natuurlijk ter plekke in de tas van Kennisnet gedaan..................... (aanvulling Jan)
Ronald meldt anticlimax
En toen........................ging het licht uit
De presentaties werden tijdens deze ronde in het donker bij het schijnsel van laptops en noodverlichting, maar zonder beamers voortgezet. In mijn workshop werd behoorlijk interactief toch flink doorgewerkt waren we met Jan Jacobs een eind op weg met de nieuwsberichten uit de toekomst. Deze waren in china opgesteld en keken terug naar de huidige tijd. Helaas kan ik de presentatie van de school van de toekomst nog niet hier linken.
De achtste ronde en de spectaculaire afsluiting, alsmede de bekendmaking van het volgende organiserende ROC (IT Konferentie 2010) werden ons onthouden. Lees de CVIweblog en bekijk het filmpje waarin eea bekend wordtgemaakt. Destroomstoring betrof een groot deel van Maastricht en zou de komende uren niet opgelost zijn. Gelukkig had ik een leuke treinreis met de collega's van het Walraven van Hall. We konden zo nog wat inhoudelijk en organisatorische dingen doornemen mbt ICT Meesters in de klas................
Terugkijken en vooruitblikken
woensdag 26 maart 2008
De middagpresentaties, gezien door Ronald
Op basis van ECDL - eisen vertaald wat meer competentieachtig geformuleerd:
Bijvoorbeeld:
Ik kan tabellen converteren naar tekst
Ik kan bestanden als html opslaan
etc.
Het is een enorm karwei geweest om al die competenties uit te schrijven. De digitaal ingevulde formulieren geven dan toegang tot een toets. ( wordt er niet bewust onder of overgepresteerd?)
Waarna de mensen alleen scholing krijgen op de vaardigheden, die ze voor hun werk nodig hebben en die ze nog niet bezitten.
De laatste presentatie was van WWW.praktijkinbeeld.nl waar zeeeer fraai gestileerde horecafilmpjes (totaal 63!) beschikbaar staan. Bijna saai! Kijk zelf maar op de site en log in met 123 123
Deze filmpjes zijn trouwens wel gratis voor het onderwijs beschikbaar en kwalitatief (beeld, geluid en wellicht de instructie) er goed.
De vraag was wat wil je in je onderwijs: dit soort fraaie saaie filmpjes of onduidelijke vage Youtube filmpjes. Er werd zwaar gestuurd naar praktijkinbeeld, dat dat beter zou zijn. Maar daar heb ik veel oppositie tegen gevoerd: Immers leerlingen zijn gewend aan Youtube kwaliteit en zitten echt niet met een vaag beeldje. Bovendien zijn de fillmpjes van Dik Nol
http://youtube.com/watch?v=Uyila_gHY68
Een chaotisch Youtube fimpje kan toch een prachtige teaser zijn om je les mee te beginnen.
Jammer voor praktijk in beeld!
In 2004 begonnen, per filmpje 3000 euro?!! en dan ingehaald worden door de techniek.
Die weliswaar niet metadateert, maar dat vindt Hans Appel niet erg
veel leuker en speelser en minstens zo illustratief.
Stereotiep beeld?
Maar er is diezelfde avond ook nog hard gewerkt aan onze presentaties en we hebben zitten minnen en plussen, waar we allemaal naar toe kunnen gaan:
Omdat ik VMBO-, ELO-, deelnemervolgsysteem- en portalpetten draag is de keuze lastig: vanochtend bij Line geweest een systeem waar een VMBO competenties mee bijhoudt. Ontwapenend, ook hier een technisch mooi systeem voorzien van een hele mooie competentiemeter (Zit dat ook in Trajectplanner Loek?) en een mooi planbord. (En dat zou ik ook wel in Trajectplanner willen!)
Het probleem was ook op deze school, de geringe ICT-vaardigheid van docenten! En wat bleek verder, leerlingen zitten liever achter een PC, dan dat ze een praktijkopdracht doen. Ze zijn niet uit het OLC te slaan!
Daarna gezien in een volgdende presentatie, dat je nu ook content kan presenteren op een mobieltje. (geleverd door TSS) wordt vervolgd.. De volgende presentatie begint nu.
dinsdag 25 maart 2008
zondag 23 maart 2008
Wat presenteren we in Maastricht
- GrassRoots BVE (Jan Floris/ROCvA en Han Matla, Kennisnet)
- Aanval op de uitval: volgen van vmbo-leerlingen (Kees Waijenberg/ Gem. A'dam en Alwin van Es/ ROCvA)
- ICT-ondersteuning Competentie Gericht Leren ( Jaap de Mare en Maaike Stam/ROCvA)
- Ambities vereisen regie op onderwijsvernieuwing (door Jaap de Mare, Maaike Stam/ROCvA en Fieke Roozen/M&I Partners)
- Nederlands leren voor opleiding en werk (Eline Raaphorst/ROCvA)
- Competentiegericht leren in Zorg & Welzijn (Nicasia Menting/ROCvA)
- Drieluik: digitale aanval op de uitval (Jan Floris/ROCvA , Chris Frowein/M&I Partners en Jan Wilterdink/Nedap)
- MBO-InDelen: maatwerk voor lerende volwassenen (Claartje Bos/ROCvA)
- Opleiden in de school (Petra Overmars/ROCvA)
- Nieuw onderwijs voor het domein Techniek & Technologie (Hans Kaspersen en Nelie Groen/ROCvA)
- Loopbaan Expertise Centrum als instrument in de Aanval op de Uitval (Maria Lebouille/ROCvA)
- Gebruik voor nadere informatie de zoekoptie op http://www.cviweb.nl/
zaterdag 22 maart 2008
Hoe gaan we naar Maastricht
woensdag 19 maart 2008
GrassRoots-awards 2007 in Maastricht
In de presentatie leg ik met Han Matla, projectleider Kennisnet uit hoe ROC's een Grassroots-locatie kunnen worden in tranche 6. Uiteraard gaan we ook in op het nut van deze kleinschalige, kortlopende ict-projecten, waarmee docenten hun volgende stap van ICT-gebruik in het onderwijs zetten.
De vervolg-informatie komt op de Grassroots-site voor de BVE-sector
dinsdag 18 maart 2008
Presenteer!
maandag 10 maart 2008
ICT competenties en wet BIO
Internationaal en nationaal onderzoek toont aan dat de ict-competenties van de gemiddelde docent achterblijven bij die van leerlingen. Dit remt de vaart in onderwijsinnovatie die ict nodig heeft om kwalitatieve en efficiëntie doelen te halen.
We hebben het dan vanzelfsprekend over ict-vaardigheden en ict-toepassingskennis in een educatieve context: organiseren en begeleiden van leren m.b.v. een ELO, content arrangeren, web 2.0 toepassingen integreren in opdrachten en werkwijzen, communiceren in virtual communities, inzetten van serious games, werken met een e-portfolio, enz. Dit zijn competenties waaraan leerkrachten moeten voldoen op grond van de 'Wet op de Beroepen in het Onderwijs' (wet BIO). School voor de Toekomst heeft samen met Kennisnet het initiatief genomen om in kaart te brengen welke ict-competenties al beschreven zijn en vooral welke oplossingen voor het ontwikkelen en onderhouden van die competenties (al) succesvol zijn, specifiek in de mbo-sector. Dit geschiedt in de vorm van een kenniskring, welke al drie keer bijéén is gekomen (klik hier voor het blog). Op de Conferentie voor Onderwijsvernieuwing & ICT op 26 en 27 maart 2008 wil men in het bijzonder de aandacht hierop vestigen. Lees meer hierover in de aankondiging van deze Workshop: (21ste eeuws onderwijstalent) = (ICT-competent!).
Consortium Voor Innovatie (CVI) organiseert dit jaar op woensdag 26 en donderdag 27 maart haar tweejaarlijkse conferentie in Maastricht.
'Design4all, integraal ontwerpen' is het centrale thema van de Conferentie voor Onderwijsvernieuwing & ICT. Dit kan het best omschreven worden als werken, samenwerken en het bevorderen van werken in samenwerken. Hierbij gaat het om afdelingen binnen een organisatie die samenwerken, maar ook om het ontwerpen van het nieuwe onderwijs samen met leerlingen. Kennisnet levert een bijdrage in de vorm van presentaties, onder andere over digitale content, federatieve identificatie en flexibel leren. Meer informatie over deze managementconferentie vindt u op cviweb.nl.
vrijdag 7 maart 2008
Presentatietraining op dinsdag 18 maart a.s. 9.00-12.00 uur
Presentatietraining
Deze training wordt verzorgd door Moniek Raadt van afdeling Walraven van Hall Bedrijfopleidingen. De training bestaat uit het op speelse manier vergroten van ieders presentatie vaardigheden. Een klein gedeelte van de training is aandacht voor tips voor het maken/verbeteren van je presentatie.
Waar/Wanneer?
dinsdag 18 maart a.s. 9.00-12.00
Fraijlemaborg 135
lokaal 445 (Walraven en van Hall)
Het College van Bestuur hecht er zeer aan dat alle presentatoren deze training bijwonen en het ROC van Amsterdam op een zo professioneel mogelijke wijze zullen vertegenwoordigen.
donderdag 6 maart 2008
Meet & Eat
Locatie: MECC (zaal 2.7)
Tijd: vanaf 18:00 uur tot max 21.30